Vinil ester epoksi kaplamalar, genellikle endüstriyel alanlar için kullanılan zemin uygulamalarıdır. Beton zeminlere uygulanan bu kaplama çeşidi için 1,5 ila 3,0 mm arasında epoksi reçinesi kullanılır. Bu nedenle üstüne çok yük binen zeminlerde sıklıkla vinil ester Epoksi kaplama uygulaması tercih edilmektedir.
Zira gerek dayanıklılık gerekse de temizliğinin kolay olması tercih edilmesindeki en önemli avantajları arasında yer alır. Peki, Neden vinil ester epoksi kaplama tercih edilmelidir? Vinil ester epoksi kaplama zemine nasıl uygulanır?
Neden Vinil Ester Epoksi Kaplama Tercih Edilmelidir?
Hafif pürüzlü görünüme sahip olan vinil ester Epoksi uygulaması, solvent içermez ve işlem gerçekleştikten sonra hızlıca kurur. Yaklaşık bir gün sonra kullanıma hazırdır ancak yüksek ağırlığın zemine ilk bir hafta binmemesi gerekir.
Uygulama zeminin her noktasına yayılarak kuruduktan sonra uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanılabilir. Temizliği de oldukça kolay olan zemin için epoksi zemin temizleyicileri kullanmak hem daha kolaydır hem de farklı kimyasallarla zemini bozma riskini ortadan kaldırır. Bu sayede çok daha uzun süre vinil ester Epoksi zemin sorunsuz kullanılır.
Vinil Ester Epoksi Kaplama Zemine Nasıl Uygulanır?
Vinil ester zemin kaplama için hazırlanan reçine öncelikle tüm bileşenleri homojen bir şekilde dağılana kadar karıştırılmalıdır. Hafif darbeli matkaplarla karıştırma işlemi yapmak oldukça kolay ve sağlıklı bir karışım ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Sonrasında iki kat olacak şekilde reçine zemine dökülür ve aynı kalınlıkta tüm zemine yayılır.
İlk uygulama bittikten 24 saat sonra ise ikinci uygulama yapılır. Uygulama alanında tercih edilecek kadife rulo, dalgalanmayı en aza indirebilir. İki kat uygulama yapıldıktan sonra zemin aralıklarla kontrol edilir. Alanın çok soğuk olmaması gerekir. Aksi takdirde çok hızlı donan zemin tam anlamıyla zeminin her hücresine yayılmaz ve orayı kaplamaz.
Vinil Ester Epoksi Zemin Kaplaması Hangi Zeminlerde Kullanım Avantajı Sağlar?
Vinil ester zemin kaplama uygulamaları, oldukça sağlam zeminler oluşturması açısından özellikle endüstriyel alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Ağır metal işlerinin olduğu fabrikalar, boya fabrikaları, tekstil fabrikaları, soğuk hava depoları ve otomotiv sektöründe, zemine ağır işlemlerin uyguladığı alanlarda bu kaplamalar oldukça işe yaramaktadır.