Terrazzo Zemin
Terrazzo zemin kaplama gerek dayanıklılığı gerekse dekoratif alanlar oluşturmak için sağladığı avantajlarıyla günümüzün en modern zemin kaplama malzemelerinden biridir. 16. Yüzyılda İtalya’nın Venedik kentinde kullanılmaya başlayan terrazzo sistemler, gelişen teknolojiyle birlikte farklı bir boyut kazanmış ve çeşitli amaçlar için yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. ülkemizde yeni yeni popüler olmaya başlayan terrazzo zemin kaplama uygulamaları, düşük bakım maliyetleri, her türlü kimyasala karşı gösterdiği yüksek direnci ve zengin desen alternatifleriyle yapı sektörünün en çok tercih edilen yer kaplaması malzemesi olmasını sağlamıştır. Peki, terrazzo zemin kaplama nedir?
Terrazzo Zemin Kaplama Nedir?
Tarihin bilinen en eski ve en çevreci yer kaplama sistemlerinden biri olan terrazzo zemin kaplama ürünleri, İtalyan yapı ustalarının, yaptıkları inşaatlardan dökülen taş, mermer, granit ve beton parçalarını değerlendirmek amacıyla buldukları bir yöntemdir. İlk başlarda çimento harcının içerisine karıştırılarak kullanılan terrazzo, daha sonraları epoksi bazlı reçinelerle birlikte kullanılmış ve böylece hem daha dayanıklı hem de dekoratif zeminler ortaya çıkmasını kolaylaştırmıştır. 20.yüzyıl ile birlikte özellikle elektrikli aletlerin kullanımıyla uygulaması kolaylaşan terrazzo, pek çok alanın yüzey kaplaması için tercih edilen yapı malzemelerinden biri olmuştur.
Terrazzo Zemin Kaplama Uygulamaları
Bugünkü terrazzo zemin kaplama uygulamaları, geçmişte kullanılan terrazzolara göre çok daha canlı renklerde uygulanabildiği için mimarlar hayal ettikleri tasarımları yüzeylere kolayca yansıtabilmektedir. Bu sayede tasarımcılar, göz alıcı renkleri hayret uyandıran desenlerle birlikte kullanarak sınırsız tasarım özgürlüğü de elde ederler. Bu özellik sadece epoksi terrazzo malzemelerine özgü olduğu için, doğru seçilmiş renk ve agrega kombinasyonları ile hayal edilen her türlü tasarımın uygulanması da mümkün hale gelir.
Bunun yanı sıra terrazzo zemin kaplama işlemlerinde derz kullanılmadığı için uygulandıkları alanlarda bir bütünlük sağlar. Bu nedenle özellikle düz ve geniş alanların elde edilmesi istenilen mekanlarda terrazzo zemin kaplama sistemleri tercih edilir. Havalimanları, hastaneler, alışveriş merkezleri vb. alanların yer kaplamasında yaygın olarak kullanılan terrazzo sistemler, küçük mekanların daha geniş bir görünüme kavuşması için de çok sık kullanılmaktdır.
Terrazzo Zemin Kaplama özellikleri
Terrazzo zemin kaplama sistemleri, sınırsız renk ve desen özgürlüğü sunduğu için mimarı yaratıcılık konusunda en ideal çözüm yollarından biri olarak dikkat çeker. Her türlü yüzeye uygulanabilmesi, çok yüksek fiziksel ve kimyasal dayanımı, kolay bakımı ve estetik görünümü ile en ekonomik zemin kaplama malzemelerinden biri olan terrazzo kaplama, bu gibi avantajlarıyla çağımızın en modern yapı malzemelerinden de biridir.
özel çimento ve epoksi gibi etkili bağlayıcı malzemelerle birlikte kullanılarak hazırlanan terrazzo zemin kaplamanın belli başlı özellikleri ise şunlardır:
- Sürtünme, aşınma ve darbelere karşı yüksek mukavemet gücüne sahiptir.
- Epoksi ile birlikte hazırlandığında uzun ömürlü zeminlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
- LEED standartlarına uygunluk aşamasında yapılara artı 5 puan kazandırır.
- çevreye ve insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur.
- Harcanacak enerji kaynaklarını en aza indirerek büyük oranda maddi tasarruf sağlar.
- Temizlemesi ve bakımı kolay olduğu gibi hijyenik bir kullanım olanağı sunar.
- Toz, yağ, kir vb. maddeleri üzerinde barındırmaz ve su geçirmez bir özelliğe sahiptir.
- Bakımı ve onarımı hem kolay hem de ucuzdur.
- Uygulandığı zeminlere kaydırmaz özelliği kazandırır.
- Geniş bir renk ve desen alternatifleri sunduğu için dekoratif alanların elde edilmesini kolaylaştırır.
- Orta kalınlık sınıfına giren bir malzeme olmakla beraber elektrostatik olarak iletken bir maddedir.
- Pürüzsüz veya yarı pürüzlü yüzeylerin oluşumunu sağlar.
Terrazzo Zemin Kaplama Nasıl Uygulanır?
Terrazzo zemin uygulamasının yapımına başlamadan önce yerine getirmesi gereken bazı şartlar vardır. öncelikle çevresel koşulların incelenmesi ve uygulanacak zeminin her türlü kimyasallardan arındırılması gerekir. Yapılacak olan kontrollerde nem oranı, nem hareketinin sıcaklığı ve ortamın ısısının iyi ölçülmesi terrazzo zemin kaplama işleminden daha iyi sonuçlar alınması için son derece önemlidir. Bu nedenle zemin sıcaklığının yaklaşık olarak 13-15 derece olmasına özen gösterilmesi gerekir.
Diğer önemli bir husus ise epoksinin döşeme aşamasında yoğunlaşma noktasının ayarlanmasıdır. Her türlü durumda yüzey sıcaklığının yoğunlaşma noktasının 5 derece yukarılarda olması sağlanmalı ve daha sonra zemin kaplama işlemine geçilmelidir.
Terrazzo zemin kaplamaya uygun olmayan durumlar işlemin olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olabilir. Bu nedenle yüzey hazırlığının çok titizlikle yapılması ve gerekli tüm şartların yerine getirilmesi gerekir. Mekanik hazırlama, eski beton ya da yeni beton yüzeyin bakımı ve dizaynı gibi bir dizi işlem sırasıyla yerine getirildikten sonra terrazzo uygulamasına geçilebilir.