Poliüretan köpük, dolgu ve izolasyon için sıkça kullanılan kimyasal bir maddedir. Poliüretan sprey içerisinde yer alan bu madde, havadaki nem ile tepkimeye girerek köpük halini almaktadır. İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bu maddenin kaplama ve yer döşeme uygulamalarında da kullanıldığı görülmüştür.
Poliüretan zemin ya da duvar gibi bölgelere uygulanan ve boşlukların tam olarak doldurulmasına yardımcı olan bir maddedir. Bu madde zemin kaplama yöntemlerinin yanı sıra çatı ve pencere gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Hava ile reaksiyona giren bu maddenin kısa süre içerisinde sert halini alması ve boşlukları doldurması mümkün olacaktır.
Poliüretan köpük nedir ve hangi alanlarda kullanılır?
Poliüretan kaplama, inşaat sektörü başta olmak üzere çok farklı alanlarda da kullanılabilen oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntemin özellikle de çatı, zemin ya da duvar kaplama gibi uygulamalarda kullanıldığı görülmüştür. Poliüretan köpük, uygulama yapılacak olan zemin ya da pencere gibi alanlarda herhangi bir şekilde boşluk kalmamasını sağlayan güçlü bir maddedir.
Bu madde aynı zamanda elektrik ve su tesisatı gibi alanlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Herhangi bir şekilde sıvı geçirgenliği bulunmayan bu maddenin yalıtım amaçlı kullanılması da sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle de çatı ya da pencere yalıtımında bu maddenin kullanıldığı görülmüştür.
Poliüretan zemin kaplama yöntemi de son dönemin en popüler zemin kaplama ve izalasyon yöntemleri arasında yer alır. Bu maddenin aynı zamanda çeşitli depolama alanlarında da kullanılması söz konusudur. Özellikle de soğuk hava depolarında poliüretan ile yapılan izolasyonun önemi oldukça fazladır.
Poliüretan köpük nasıl kullanılır?
Poliüretan köpük, kendine has aparatlar sayesinde kolayca uygulanabilen bir maddedir. Bu aparatlar da silikon tabancasını andıran oldukça kullanışlı mekanizmaya sahip ekipmanlardır. Köpüğün teneke bir kutuda muhafaza edilerek daha sonra pipet benzeri bir aparat ile ilgili alana uygulanması mümküdür.
Köpük uygulaması yapılmadan önce de teneke kutunun yaklaşık 30 saniye kadar çalkalanması gerekmektedir. Kutuya baskı uygulanarak pipetli kısımdan köpük çıkışının sağlanması da mümkün olacaktır. Bu sayede köpüğün her alana kolay bir şekilde uygulanabilmesi sağlanır.