Epoksi dayanıklı, kısa sürede uygulanması ve bulunduğu zemine sıkıca tutunmasıyla bilinen ayrıca termoplastik grubunda bulunan sıvı bir malzemedir. Otomotiv sektöründen, hijyenin önemli olduğu hastane, sağlık ocaklarına kadar geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Otopark çizgilerinde epoksi uygulamalar son dönemlerde sıklıkla görülen bir uygulama olmaya başlamıştır.
Epoksi Çeşitleri ve Otopark Çizgilerinde Epoksi Uygulaması
Epoksi çeşitleri açısından da diğer zemin kaplama seçeneklerinden öne çıkmaktadır. Aside, alkaliye dayanıklılığı ile de bilinen epoksi kaplama farklı maddelerle karıştırılıp uygulandığı zeminde büzülme veya aşınma vb. durumlar meydana getirmez.
Otoparklar araç trafiğinden kaynaklı kimyasal maddelere, toz ve kirin yoğun olduğu alanlardır. Tüm bu sorunların neticesinde otopark zemin kaplamaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Epoksi kaplamadan maksimum verim alabilmek için uygulanacak bölgede inceleme yapmak gerekir. Epoksi kaplama yapılmadan önce kaplama uygulanacak mevcut yüzeyin yağ, boya, toz benzeri kirlerden arındırılması gerekmektedir. Ayrıca çatlak, kırık, çukur benzeri tadilat ihtiyacı olan yüzeyler tamir edilmesi gerekir.
Zemin yapısı olarak ihtiyaç duyulan epoksi çeşidinin belirlenmesi açısından önemlidir. İnceleme yapılmadan epoksi uygulanması durumunda zeminde sorunların meydana gelmesi sonucu faydadan çok zarar meydana getirmektedir.
Başlıca epoksi çeşitleri;
- Epoksi Reçine
- Epoksi Boya
- Metalik Epoksi Boya
- Self-Levelling Epoksi
- Komponentli Epoksi
- Şeffaf Epoksi Zemin Kaplama
- Portakal Desenli Epoksi Zemin Kaplama
- Üç Boyutlu Epoksi Zemin Kaplama
- Anti-Statik Epoksi Zemin Kaplama
Otopark Çizgilerinin Zemin Üzerine Uygulanışı
Otopark yerine yapılacak olan otopark çizgileri için dünya çapında belli standartlar bulunmaktadır. Zemine uygulanacak epoksi çeşidinin belirlenmesi için uygulama yapılacak zeminin yapısı büyük öneme sahiptir. Kullanılacak boya tipi zemine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Zeminin mermer, beton, asfalt, granit, poliüretan olmasına göre farklılık gösterecektir.
Birçok çeşidin yer aldığı epoksi uygulaması sonrası kaplamanın üzerine uygulanacak boya sadece iç mekânlarda uygulanabilmektedir. Bunun sebebi epoksi malzemelerinin belli bir sıcaklık aralığında ideal olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple otopark çizgisi yapılacak alanın iç ortamda mı yoksa dış ortamda mı olduğuna dikkat etmek gerekmektedir.
Zemin tipinin ve konumunun nasıl olduğunun belirlenmesinden sonra zemin toz ve kirlerden arındırılıp sonrasında boya işlemine geçilmesi gerekir. Zemin boya işleminin uygulanmasına hazırlandıktan sonra genellikle sarı, beyaz renklerde boya işlemi gerçekleştirilmektedir.