Epoksi zemin kaplama uygulamaları, oldukça geniş bir kullanım alanı olan ve tüm işletmelerin zeminlerine uygulanabilecek işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Sektörü ne olursa olsun parlak bir görünüm ve sağlamlık açısından uygun zeminlere sahip olmak her işletmenin ihtiyacıdır.
Ayrıca epoksi zemin kaplamaları, uygun maliyeti ve uzun süreli kullanımıyla da oldukça işlevsel uygulamalar olarak ön plana çıkıyor. Peki, İşletmeler için Epoksi zemin kaplama çeşitleri nelerdir? Epoksi zemin kaplamanın temizliği ve bakımı nasıl yapılmalıdır.
İşletmeler İçin Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri
İşletmelerde uygulanacak olan epoksi zemin kaplamaları uygulama kalınlıklarına, içeriklerine ve özelliklerine göre çeşitlenmektedir. Bu nedenle işyerinizde Epoksi zemin kaplama yapılacağı zaman ihtiyacınıza en uygun kaplama çeşidini seçmeniz oldukça önemlidir.
- Epoksi zemin kaplama uygulamalarından ilki döşeme emprenyesidir. 1,5 mm kalınlığında olup su ve solvent bazlıdır.
- Döşeme boyası, su esaslı olup, iki kat uygulanır ve solvent içermeyen epoksi zemin kaplama uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Yüksek dayanımlı Epoksi zemin kaplaması da solvent içermez, 2 ya da daha fazla katlı olarak uygulanır.
- Çok katlı Epoksi zemin kaplaması, 2 mm’ lik birden fazla katmandan oluşur ve yüzeyi pürüzlendirilen uygulamalardır.
- Dökme esaslı Epoksi zemin kaplamaları da genelde 2 ya da 3 mm kalınlığında uygulanır ve düzgün yüzeylere sahip döşemelerdir.
- Perdahlanmış döşeme, 4 mm ve daha üzeri kalınlıkta olup en son düzeltilen Epoksi zemin kaplama uygulamasıdır.
- Ağır hizmet dökme esaslı zemin kaplamaları da 4 veya 6 mm kalınlığa sahip, düzgün yüzeylere yapılan uygulamalardır.
- Ağır hizmet perdahlı döşemelerde 6 mm ve üzeri kalınlıkta olup, su geçirmemesi için yapılan uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Epoksi Zemin Kaplamanın Temizliği Ve Bakımı
Genel olarak normal yüzey temizleyicileri kullanmak temizleme açısından pek önerilmez. Bunun için epoksi yüzey temizlik malzemeleri mevcuttur ve bu malzemelerin kullanımı zeminin ömrünü uzatır. Daha iyi temizlik uygulamaları için de ıslak vakumlu mekanik sıyırıcılar en iyi sonuçları verir.
Ancak her işletmenin bu maliyeti karşılaması mümkün olmayabilir. Hijyenin çok önemli olduğu hastane ya da laboratuvar gibi ortamlar için de bakterisit solüsyonu ve 60 ila 80 derece buharlı temizlik önerilir.