Epoksi Zemin Uygulama Nedir?
Epoksi zemin uygulaması, son yılların en modern ve en estetik görünümlü zemin kaplama sistemlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Halk arasında reçine olarak bilinen, her türlü fiziksel ve kimyasala karşı yüksek mukavemet gücü gösteren epoksi, iki farklı bileşenin karıştırılmasıyla hazırlanır.
Bazı özel tekniklerin kullanılmasıyla elde edilen karşımın zeminlerde istenilen performansı göstermesi için uygulamayı üstelenen firmanın ve ekibinin bu alanda profesyonel olması son derece önemlidir.
Bu nedenle epoksi zemin uygulama için tercih edeceğiniz firmanın sektördeki konumu, deneyimi ve kadrosu çok önemlidir. Ancak bu şekilde iş yerlerinizin ve yaşam alanlarınızın zemin kaplamaları beklediğiniz özelliklerde olabilir. Aksi halde hem iş gücünün azalmasına neden olan zaman kaybına hem de olası aksilikler sonucu daha yüksek paralar harcamanıza neden olur.
Peki, epoksi zemin kaplama nedir, epoksi zemin uygulama avantajları nelerdir, epoksi kaplama hangi alanlarda uygulanabilir? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız sizin için derlediğimiz bilgilendirici yazımızı okumaya devam ediniz.
Epoksi Zemin Uygulamaları
Epoksi Zemin Kaplama Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde her geçen gün popülerliğini artıran ve uygulandığı alanlarda yüksek performansı ile fark yaratan epoksi zemin kaplama sistemleri, çok geniş bir kullanım alanına sahip zemin kaplama malzemesidir.
Sıvı halden katı hale kolayca geçebilen bu iki bileşenli karışım, kürlenerek istenilen sertliğe ulaşan bir termoset malzemesi olarak da tabir edilir. Uzun yıllar formunu ve özelliğini koruyan epoksi kaplama ile daha sağlam ve daha uzun ömürlü zeminler elde edilebilir. Ancak epoksi zemin uygulama aşamalarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Bunlar; öncelikle epoksi zemin kaplamanın hangi amaç için kullanılacağına karar vermek gerekir. Örneğin; boya, zemin kaplama, tamirat ve bakım gibi. Böylece farklı amaçlar için farklı kalınlıkta epoksi zemin kaplama sisteminin belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir.
Mesela, uygulanacak alanların üzerine ağır yükler binecekse ya da ağır araç trafiğine maruz kalacaksa daha kalın bir epoksi kaplama sisteminin tercih edilmesi zorunludur. Bunların dışında iç-dış mekân ayrımı gibi kriterlerde epoksi malzemesinin hazırlanmasında önemli olan hususların başında gelir.
Epoksi Zemin Kaplama Uygulama Alanları
Epoksi zemin uygulama alanları; başta hastaneler olmak üzere, oto parklar, fitness salonları, spor tesisleri, otomotiv sektörü, otomobil galerileri, laboratuvarlar, okullar, tüm eğitim kurumları, gıda üretim tesisleri, soğuk hava depoları, alışveriş merkezleri, müzeler, askeri tesisler ve kimyasal ürün üretimi yapan fabrikalar gibi daha birçok alanda tercih edilmektedir. Ayrıca evler ve villalar gibi yaşam alanlarınızda da rahatlıkla tercih edebileceğiniz epoksi zemin kaplama sistemleri ile hayalinizde canlandırdığınız renk ve desenleri zeminlere yansıtabilir, şık ve zarif yüzeyler elde edebilirsiniz.
Epoksi zemin uygulama alanlarını daha genel manada verecek olursak;
- Aşınmaya karşı koruyucu yüzey oluşturmak için zemin kaplaması olarak,
- Denizcilik ve teknecilik sektöründe,
- Laminasyon amacıyla,
- İnşaat sektöründe,
- Uzay ve havacılık sektöründe, zemin ve duvar boyası olarak güvenle kullanılabilir.
Bunların yanı sıra; çelik imalatında astar, ara kat veya son kat olarak, çatlak kırık yüzeylerin tamiratı için ve yüzey düzeltemeleri için de epoksi zemin kaplama sistemleri yaygın olarak tercih edilmektedir.
Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri
Çok farklı alanlarda çok farklı amaçlar için kullanılan epoksi zemin uygulama işlemlerinin sağladığı avantajlar ve faydalar düşünüldüğünde çağımızın en teknolojik yapı malzemelerinden biri olduğu söylenebilir.
Hem ticari mekanların hem endüstriyel tesislerin hem de yaşam alanlarının zeminlerine getirdiği görsellik ve uzun ömürlü kullanım olanaklarının dışında endüstriyel zemin kaplama uygulamalarının diğer özellikleri şunlardır:
- Toz tutmayan yapısı ile kolay temizlenebilir özelliktedir.
- Her türlü iç ve dış etkiye karşı yüksek mukavemet gösterir
- İnsan sağlığı için zararlı değildir.
- Anti bakteriyel özelliği sayesinde hijyenik alanların ortaya çıkmasını sağlar.
- Nemli beton zeminlerde kolayca uygulanabilen epoksi kaplamalar kaymaz özelliğe sahiptir.
- Hasar görmesi halinde çok kısa bir süre içerisinde tadilatı yapılır ve düşük bakım maliyetleriyle ekonomik bir yer kaplama malzemesidir.
- Derzsiz uygulama kolaylığı sunan epoksi kaplamalar, ortama bütünlük sağladığı gibi dekoratif bir özelliğe de sahiptir. Yekpare olarak uygulanan epoksi, mekanların daha ferah ve geniş görünmelerini de sağlar.
- Geniş bir renk skalasına sahip olan epoksi kaplamalar, desenli ve 3D epoksi kaplamalara da imkân vererek mimari beklentileri fazlasıyla karşılar.
- Su geçirmez özelliğinin yanı sıra parlak yüzeylerinde elde edilmesini kolaylaştıran epoksi zemin uygulama işlemleri, aşınmalara ve sürtünmelere karşı dirençli olduğu için uzun yıllar boyu rahatlıkla kullanılabilir.
Epoksi Zemin Uygulama Fiyatları
İşletmenizde ya da yaşam alanlarınıza uygun epoksi zemin kaplama çeşidini belirlemek ve profesyonel bir hizmet almak için irtibat telefonlarımızdan yada aşağıdaki formu doldurak ulaşabilir, size özel çözüm önerilerimizi konusundaki uzmanlarımızdan kolayca öğrenebilirsiniz.