Epoksi Zemin Kaplama Uygulaması
Epoksi zemin kaplama hakkında söylenecek tek söz, mükemmel bir zemin kaplama şekli olduğudur. Epoksi zemin kaplama, epoksi reçinesi adı verilen, çift komponentli, yani A ve B maddesinin karışımı ile elde edilen sıvı veya jel kıvamındaki maddenin zemine tatbik edilmesidir. Epoksi maddesi zemine uygulandıktan sonra süratle katılaşır ve iki hafta içerisinde kürlenerek oldukça sert bir yapı alır.
Epoksi kaplama, yalıtım, laminasyon, zemin ve duvar boyası olarak, çelik imalatlarında, astar, ara kat yada son kat boya olarak veya yüzey düzleme uygulamaları ve zemin kaplaması amacıyla yapılır. Günümüzün en uygun zemin kaplama çözümlerinden biri olarak görülen epoksi zemin kaplama hakkında bugün birçok kaynaktan teferruatlı bilgi elde edilebilir. Epoksi ile kaplanan zeminler toz tutmaz, temizliği kolaydır, antibakteriyel ve hijyeniktir ve uzun süre dayanır. Epoksi zemin kaplama her büyüklükteki zemine uygulanabilmekle birlikte, genellikle geniş alanların kaplamasında tercih edilir. Otoparklar, hastaneler, fabrikalar, depolar gibi geniş alanlarda yaygın olarak kullanılır.
Epoksi zemin kaplama hakkında biraz maliyetli denilebilirse de, son derece dayanıklı olması ve uzunca bir süre görünümünü ve özelliğini koruması nedeniyle, uzun dönemde alternatiflerine göre daha ekonomiktir.
Bugün için epoksi kaplama o kadar yaygınlaşmıştır ki epoksi zemin kaplama hakkında faaliyet gösteren pek çok firma ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte epoksi malzemesi üreten firma sayısı da oldukça artmıştır. Günümüzde piyasada çok çeşitli markada epoksi zemin kaplama malzemesi bulmak mümkündür. Epoksi malzemesinin kalitesi ve fiyatları değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yapılacak işe göre önce nasıl bir kaplama uygulanacağına karar verilmeli uygulamaya geçmeden önce de teferruatlı bir araştırma yapılmalıdır.
Eposki zemin kaplamada kullanım amacına uygun bir seçimin yapılması son derece önemlidir. Boya, astar ve zemin kaplamalarında farklı kalınlık ve uygulama biçimleri kullanılmaktadır. Örneğin, üzerinde ağır araçların hareket edeceği ya da ağır malzemelerin konulacağı zeminlerde ince uygulama tercih edilir. Pürüzleri fazla olan zeminlerin düz bir görüntü alması için self levelling denilen biraz daha kalın malzeme uygulamaları tatbik edilir. Bazı durumlarda birkaç kat astardan sonra düzleştirici bir uygulama yapılır ki buna da multi layer (çok katlı) uygulama adı verilir.
Epoksi zemin kaplama uygulaması her türlü endüstriyel sektörde, hastane, otopark, gıda işletmesi, spor salonu, okul, havaalanı, alışveriş merkezi, ofis, fabrika ve hatta evlerde yapılabilir. Önemli olan zeminin uygulamaya hazır ve uygun hale getirilmesidir. Epoksi boyama işlemi ve epoksi zemin kaplama uygulaması işlemin yapılacağı zeminin etüdünün, işin uzmanı kişilerce yapılması ve ihtiyaçların bu doğrultuda belirlenmesi gerekir. Zemin üzerinde daha evvelden yapılmış olan bir kaplama varsa bunlar sökülmeli, kaplamanın altında uygulanmış olan bir astar ya da yapıştırıcı varsa sökülmeli zemin temizlenmelidir. Asıl zemine ulaşıldığında, hasar tespiti yapılmalı, onarılması gereken yerler belirlenmeli, üzerinde biriken kir, yağ ve atıklar uzaklaştırılmalıdır.
Zemin üzerinde epoksi zemin kaplama uygulaması yapılmadan önce zeminin tamamen düz olduğundan emin olunmalıdır. Ölçüm aletleriyle zemindeki eğim ve tümsekler belirlenmeli ve yapılması gereken işlemler belirlenmelidir. Gerektiği takdirde bilye makineleriyle yüzey tamamen pürüzsüz hale getirilmeli ardından vakumlu süpürgelerle çıkan tüm kalıntı zeminden uzaklaştırılmalıdır. Sonraki aşama olarak endüstriyel zımpara makineleriyle zeminin her alanının üzerinden geçilmeli ve ardından tekrar tamamen süpürülmelidir.
Epoksi zemin kaplama uygulaması için zeminin tamamen arındığından emin olunduktan sonra astarlama işlemine geçilmelidir. Daha öncesinde astarlama ve kaplamaya başlamak, kaplamanın ömrünü kısaltır ve kullanıcı açısından büyük sıkıntılar yaratabilir. İlk kat olarak astar ile tüm yüzey boyandıktan sonra tamamen kuruması beklenmelidir. Arından ara kat epoksi işlemine başlanır. Epoksi işleminin sağlıklı yapılabilmesi için işin uzmanı tarafından doğru karışımlar belirlenmelidir. Aksi takdirde epoksinin çok geç sertleşmesi ya da özelliklerini kaybetmesi gibi problemlerle karşılaşılabilir.
Endüstiyel mikserlerde yapılan karıştırma işleminde doğru miktarda renk ve doğru miktarda epoksiyi oluşturan iki element olan A ve B elementi eklenmelidir. Hazırlanan karışım bekletilmeden yüzeye rulo ya da mala yardımıyla tüm zemine uygulanmalıdır. Bu katın da kuruması için bekleme aşaması vardır. Kuruma tamamlandığında son kat uygulanmaya başlanır, aynı işlem tekrarlanır. Kaplama üzerine uygulanmak üzere kullanıcının seçmiş olduğu bir resim, tasarım gibi bir istek varsa bu aşamadan sonra uygulanmalıdır. 3 boyutlu figürlere kadar hemen her şey tasarım olarak kullanılabilmektedir. Son olarak işlem desen üzerine şeffaf epoksi boyanın uygulanmasıyla sonlandırılır. Epoksi zemin kaplama uygulaması detayları için bize ulaşabilirsiniz.