Epoksi Zemin Kaplama Uygulaması Nedir?
Epoksi maddesi kimyada termoset sınıfında bulunan akışkan şeklinde bir reçinedir. Yapıştırma gücü çok yüksek olduğu için özellikle zemin kaplamada ve onarım gerektiren yapılarda kullanılır. Epoksi zemin kaplama, su, asit ve bazlara karşı çok yüksek dirence sahip olduğundan uzun yıllar kullanma özelliği vardır.
Sertleştirici ve reçine olmak üzere iki bileşenden oluşur. Uygulama yapılacak alanın gereksinimlerine göre bu iki maddeye ek olarak farklı dolgu malzemeleri de eklenebilir. Zemin epoksiyle kaplandıktan en geç iki hafta içinde katılaşıp donarak kullanıma uygun hale gelir.
Genel özellikleri;
- Kuvvetli bir yapışkandır,
- Her türlü fiziksel ve kimyasal etmenlere karşı yüksek direnç sağlar,
- Epoksi uygulaması iyi bir yalıtkandır,
- Statik özelliğinden dolayı tozu iterek tozlanma sağlamaz, kir ve yağ tutmaz,
- Epoksi zeminde su barındırmadığından içinde ve yüzeyinde bakteri yaşam alanı oluşmaz,
- Epoksi hijyenik bir ortam sağlar,
- Epoksi kaplama mekana estetik bir güzellik katar,
- Epoksi kaplamalar uzun yıllar kullanıldığı için bütçede tasarruf sağlar,
- Su geçirmez olduğundan iyi bir yalıtım sağlar.
Epoksi Zemin Kaplama Uygulaması Nasıl Yapılır?
Epoksi zemin kaplama uygulamaları müşterinin tercihine göre farklı olabilir. Bir çok uygulama çeşidi olan epoksi kaplamada, self leveling kaplama, multilayer epoksi kaplama, portakal kabuğu desenli epoksi uygulama, şeffaf görünümlü epoksi, granit görünümlü epoksi kaplama bunlardan birkaçıdır. Bu kaplama türleri uygulanacak mekana göre belirlenir.
Mesela, self leveling epoksi kaplamanın zemine uygulandığı anda diğer epoksi kaplamalar gibi bir mala yardımı ile değilde, kendiliğinden yayılma özelliği bulunur. Bu da en dar ve elin ulaşamayacağı zeminlerde kaplama kolaylığı sağlar. Ve mekana istenilen pürüzsüzlüğü ve estetik bir görünüm katar. Portakal kabuğu desenli kaplama da daha çok ıslak yüzeylerde tercih edilir.
Pütürlü bir dokusu olduğu için kaymaz zemin olarak da geçer. Antibakteriyel de olduğu için havuz kenarları, banyo, laboratuvar, hastane gibi hijyen gerektiren alanlarda tercih edilir. Bir diğer kaplama türü olan multilayer kaplamada, parlak, canlı renkleri, çok katlı yapısından dolayı ev, hastane, okul gibi mekanlarda kullanılır.
Epoksi Zemin Kaplama Uygulama Alanları
Endüstriyel zemin kaplamaları ve yalıtım sistemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan epoksi zemin kaplamaları günümüzde en çok tercih edilen yer kaplaması şeklidir. Fabrikalar, üretim tesisleri, endüstriyel tesisler, okullar, dershaneler, hastaneler, basketbol sahaları, spor salonları, alışveriş merkezleri, hangarlar, askeri tesisler, kimyasal ve biyolojik arıtma ve araştırma tesisleri, laboratuvarlar, yer altı ulaşım yapıları gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Çünkü epoksi zemin kaplamaları üzerinde birçok kişinin uzun süre hareket etmesiyle zedelenmeyecek özelliğe sahip, sert, çizilmeyen, zedelenmeyen, darbeleri absorbe edebilen, kimyasal ve fiziksel darbelere dayanıklı, mekanik açıdan dirençli ve çevre koşullarına uyumludur.
Epoksi Zemin Kaplama Nerelerde Kullanılır?
Kullanım kolaylığı ve rahatlığı sayesinde birçok mekânda tercih edilen epoksi zemin kaplamaları çok çeşitli renk seçeneklerine sahiptir. Bu nedenle renk ve tonlama konusunda seçim yapmakta zorluk çekilmemektedir. Renk seçeneğinin yanı sıra desen seçeneği de bulunmakta olduğu için çok farklı uygulamalara da imkân tanımaktadır. Dayanıklılığı ve kullanım kolaylığının yanı sıra dekoratif görüntüsü ile de modern bir görüntüye sahiptir. Özellikle logo, yönlendirme işareti, yol çizgisi ve işaretleri gibi çizimli uygulamalarda tercih edilmektedir.
Toz tutmayan, anti bakteriyel, hijyenik, eksiz, yekpare olarak uygulanabilen, kaymaz bir kaplama çeşidi olan epoksi zemin kaplamaları kimyasal ürünlere karşı dayanıklı, mukavemet gücü yüksek, kolay uygulanabilir ve yüksek oranda görsel gücü olan bir malzemedir. Uygulandığı alanda farklılık yaratır ve dikkat çeker.
Bu nedenle ticari odaklı mekânlarda, dekoratif olmanın dışında dikkat çekici amaçla da kullanılmaktadır. Zemin kaplaması yapılacak alanın sağlam, eğimsiz ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Bu nedenle uygulama öncesi düzleştirme işlemi yapılmalı, sonrasında renklendirme ve kaplama işlemi yapılması en doğru uygulama yöntemi olacaktır.
Önceleri yapıların güçlendirilmesi, su yalıtımı, çatlaklarda dolgu amaçlı, kolon montajı, tamirat ve onarım işlemlerinde eski ve taze betonu birbirine yapıştırma, makine ayakları montajı gibi alanlarda kullanılan epoksi malzemesi, üstün özellikleri sayesinde farklı amaçlara da hizmet etmeye başlamıştır.
Her alanda olduğu gibi yapı ve inşaat sektöründe de sürekli olarak daha modern, teknolojik ve bilimsel yöntemler geliştirilmekte olup, bu yöntemlerin en yenilerinden birisi de epoksi zemin kaplamalarıdır. Özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, epoksi ürün grubu gelecekte çok daha f azla tanınacak ve daha birçok alanda kullanımı yaygınlaşacaktır.
Epoksi Zemin Kaplama Uygulaması Fiyatları
Epoksi zemin kaplama uygulaması fiyatları ile alakalı bilgi almak için aşağıda ki formu doldurabilirsiniz. Müşteri temsilcimiz en yakın zamanda size geri dönüş sağlayacaktır.