Epoksi zemin kaplama, zemin kaplama yöntemleri arasında en fazla tercih edilen uygulamaların başında gelmektedir. Epoksi kaplama, kendi içerisinde de birden fazla adımı barındıran kapsamlı bir yer döşeme yöntemidir. Bu yüzden bu zemin kaplama yönteminin mutlaka uzman kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir.
Epoksi uygulama yapılacak olan zeminin durumu ve pek çok teknik detay da bu süreçte önem teşkil etmektedir. Epoksi ile kaplama yapılması durumunda devreye giren teknik detayların da başında kaplama katmanları gelir. Buna göre zemin kaplama yapılırken birden fazla katmanın atılması ve bu katmanların her birinin işlevselliği bir hayli önemlidir.
Epoksi Zemin Kaplama Nedir?
Yer döşeme çeşitleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak epoksi ile yapılan zemin kaplama işlemleri gelir. Bu denli popüler olan bu yöntemin en önemli özellikleri arasında hijyenik ve antibakteriyel olması da yer almaktadır. Aynı zamanda dayanıklı ve güçlü zeminler için de epoksi reçine uygulamasına başvurulması tavsiye edilmektedir.
Epoksi zemin kaplama, birden fazla katmandan oluştuğu için de gerek dekoratif gerekse de kullanışlılık anlamında ilk sıralarda yer alır. Uzun seneler boyunca sorunsuz kullanım özelliği taşıyan epoksi zeminlerin pek çok dış etkene karşı direnci de oldukça fazladır. Özellikler de kir ya da pas tutmayan bu kaplamalar sıvı geçirgenliğine sahip değildir.
Ses ya da ısı yalıtımı da bulunan bu kaplama uygulamasının darbelere karşı dirençli olduğu da söylenebilir. Basınca karşı dayanıklı olan epoksi zeminler bu sebeple yoğun kalabalık bölgelerde tercih edilmektedir.
Epoksi Zemin Kaplama Katmanları Nelerdir?
Epoksi zemin kaplama katmanları, uygulama yapılacak olan zemine ve zeminin kullanım amacına göre de farklılık gösterebilir. Gerek renk gerekse de sıvı geçirgenliği bakımından epoksi zeminlerin birden fazla koruyucu katmana sahip olması mümkündür.
Epoksi zeminlerin katmanları, temizlik ve toz toplamama kriterleri ile birleştiği vakit daha kalabalıktır. Aynı zamanda bu katmanların üzerine atılan epoksi boyası da en nihayetinde bir katman olarak kabul edilir. Koruyucu ve dekoratif özellikler taşıyan bu özelliklerin tamamı uygulanan epoksiye ek bir katman olarak ele alınmalıdır.