Epoksi reçineleri, önceden genel olarak süs eşyaları için, sandalye, sehpa gibi zeminleri kaplamak için kullanılırdı. Ancak zamanla, inşaat, endüstri, tekstil ve savunma sanayi için geniş bir kullanım alanına sahip hale geldi. Zemin kaplama alanında bu kadar yaygın olarak tercih edilen bir ürün için epoksi zemin kaplama kanserojen mı sorusu ise sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı.
Epoksi Zemin Kaplama Kanserojen mi?
Kullanımı bu kadar yaygınlaşmış bir ürünle alakalı sağlık anlamında sorun yaratmaması adına gerekli araştırmalar yapılmış durumda. Ancak kimyasal ürünlerin hepsi, belirli koruyucu ekipmanlarla kullanılması gerektiği için cilde direk temas ettiğinde sorun yaşatabilmektedir. Bu yüzden epoksi malzemenin uygulama aşamasında maske ve eldiven koruması şarttır.
Epoksi zemin kapmalamanın uygulama aşaması dışında tüm kullanım aşamalarında yapılan tüm araştırmalar epoksi zemin kaplamanın kanserojen bir madde olmadığı ve uzun sürede hastalık yaratma gibi bir olasılığı olmadığı yönünde belirlenmiştir. Zaten zemin kaplamaları uzun yıllar aynı zeminde kaldığı için bir hastalık sorunu yaşattığı bilinse kullanımı bu kadar yaygın olmazdı.
Epoksi Reçine Çeşitleri Nelerdir?
Epoksi reçineleri içeriğinde bulunan ya da uygulama aşamasında kullanılan malzemelere göre üç ayrı kategoride toplanmış durumdadır.
Solvent bazlı epoksiler, genellikle sanayi tesisleri, fabrikalar ve soğuk hava depoları gibi suyun fazlaca kullanıldığı alanlardaki beton ve metal zeminlere uygulanmaktadır. Bu tarz alanların üzerinde çok işlem yapıldığı için epoksi zemin kaplamaları tercih edilen bu alanların temiz ve dayanıklı kalması gerekmektedir.
Solvent bazlı epoksi zemin kaplamaları dışında Solventsiz epoksi reçineler ve su bazlı epoksi reçine çeşitleri bulunmaktadır. Bu epoksi çeşitlerinde mevcut epoksi reçinenin seyreltilerek daha ince olarak farklı zeminlere uygulanması şeklindedir. Bu genelde daha küçük ve ince kaplanması gereken zeminlerdir.
Endüstri ve sanayilerde solvent bazlı epoksi reçineleri kullanılır. Çünkü solvent epoksi reçinesine karıştığında bal gibi bir kıvama sahip olur ve bu sayede zemine uygulanması çok daha rahat ve kuru olur. Aynı zamanda solvent sayesinde daha çabuk kuruyan epoksiler bu yüzden bu sektörlerde daha çok kullanılır. Kaliteli reçine kullanılması ise çok daha çabuk kurumayı sağlar.