Epoksi, iki bileşene sahip bir tür reçine olarak karşımıza çıkıyor. Betona, çeliğe ve betona yapışarak o forma uyum sağlayan aslında karıştırılmadan önce bal kıvamında olan bir tür reçineden bahsediyoruz. Kullanıldığı alanda hızlı sertleşme göstermesi ve dayanıklılığı arttırması ise epoksi zemin kaplama amacı ve özellikleri açısından ön plana çıkıyor.
Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri
Bulunduğu zemine uygulandıktan sonra sertleşen epoksi eğer betona dökülürse o betonu koruma amaçlı kullanılıyor. Çünkü, sertleştikten sonra bir daha hiçbir şekilde eski bal gibi kıvamına geri dönmeyen epoksi, uygulandığı zemini her türlü dış etkenlere karşı koruyor, temizliği kolay bir malzeme olarak görülüyor. Bu yüzden beton zeminlerle ilgili sorun yaşayanlar epoksi işlemi yaptırmak istiyor.
Yapısal güçlendirme alanında da sıkça kullanılan epoksi, filiz ekme işlemleri ve karbonla yapılan işlemlerde de kullanılabiliyor. Havacılık sektöründe ise epoksi kaplama malzemelerinin fiber malzemelerin güçlendirilmesinde tercih edildiğini görmekteyiz. Çünkü epoksi kaplama malzemesi, kimyasal ısı direnci, elektrik yalıtımı ve harika bir şekilde yapışma özelliğine sahiptir.
Zeminlerde Epoksi Uygulamaları Öncesinde Yapılacaklar
Epoksi kaplanacak her alanın belli koşulları vardır. Bu yüzden kaplanacak olan epoksi öncesinde doğru bir fizibilite çalışması yapılmalıdır. Aksi takdirde ihtiyacı karşılamayan ve başarısız bir uygulama olur. Üstelik geri dönüşümü mümkün olmayan bir uygulama da olduğu için de yıllar boyu olduğu yerde kalır.
Epoksi zemin kaplama yapılmadan öncesi ilk olarak epoksi kaplanacak zeminin durumu, kullanılacak bu alanların ne amaçla kullanılacağı, araç trafiği olup olmayacağı ve zemin üzerinde ne tür malzemelerin gezeceği gibi konulara kadar her şey düşünülmektedir. Ayrıca kimyasal ürünlerin olası etkileri, yüksek sıcaklığın olası etkileri, kayıp kaymayacağı düşüncesi, işlemin uygulama süresi gibi konular ele alınmaktadır.
Tüm bu fiziksel kontrol süreçleri ve kullanılması gereken epoksi zemin kaplama çeşidinin belirlenmesinde son olarak müşteri beklentisi ve diğer konular gözden geçirilir. En iyi epoksi kaplama çeşidi seçimin ardından ise tüm önlemlerin ve planların hazır olması gerekir. Sonrasında işlemlere başlanır. Yaklaşık 3 gün ile 1 hafta arasında süren işlemler sonunda epoksi zemin kaplama hazır olur.