Son yıllarda dayanıklılığı ve temizlik kolaylığının yanı sıra şık görünümü ile ön plana çıkan epoksi zemin kaplamalar pek çok zeminde uygulanmaya başlamıştır. Zemin kaplama alanında yapılan uygulamalardan biri de cilalı zemin uygulamasıdır.
Bu nedenle epoksi zemin ile cilalı zemin arasındaki farklar nelerdir en çok merak edilen sorulardan biri olmakta ve hangi uygulamanın tercih edilmesi gerektiği sorulmaktadır.
Epoksi Zemin İle Cilalı Zemin Arasındaki Farklar Nelerdir?
Epoksi zeminler yüzeyden iki milimetre derine inerek uygulanan epoksi katmanlarıyla oluşur. Görüntü olarak düzgün ve dayanıklıdır. Cilalı zeminlerde ise öncelikle kazıma işlemleri yapılarak elmas kesicilerle aşındırılır ve cila bu bölgelere uygulanır. Cilalama yapmak için betonun aşınmış üst bölgesinden betonun dayanıklı bölgesine ulaşılarak işlem uygulanır.
Cilalama işlemleri ile epoksi uygulamaları arasında seçim yapılmakta zorlanılsa da aslında uygulama alanları farklılaşmaktadır. Örneğin bir evin garaj olan beton zemini epoksi kaplaması isterken, porselen ya da seramik alanlara cilalama uygulanabilir.
Ancak hangisinin daha kullanışlı olduğu sorusuna gelince, uygulanan zeminin kusurlarını kapatma anlamında epoksi uygulamasının daha dayanıklı bir görünüm verdiğini söylemekte fayda var. Ayrıca epoksi zeminler daha uzun süreli kullanımlarda hem daha sağlam hem daha ucuz maliyetli olan çözümler olarak ön plana çıkıyor.
Kaymaz Epoksi Zemin Kaplamaları
Kaymaz zeminler, özellikle yoğun olarak insanların kullandığı binaların ve alanların ihtiyacı olan zeminlerdir. Ancak zeminlerin güzel ve parlak görünmesi adına yapılan işlemler zamanla zeminleri kaygan hale getirmektedir. Bu tip sorunların önüne geçilmesi adına çalışmalar yapılmakla birlikte farklı uygulamalardan da sonuç alınmaya başlanmıştır.
Epoksi zemin uygulamaları zemin kayganlığını çok az da olsa yaratmaktadır fakat geliştirilen portakal kabuğu zemin kaplama uygulamaları hiçbir şekilde kayma sorunu yaratmamaktadır. Kayma sorunu yaratmayan işlem de epoksi zemine döküldükten sonra portakal kabuğunu andıran bir pürüz verilerek gerçekleştiriliyor. Teknik adını da bundan alıyor. Bu sayede kaymaz zeminler elde ediliyor.
Epoksi zeminlerin zaten kullanışlı olduğu bilinen bir durum. Kaymaz zemin olarak adlandırılmasa da çok küçük kaymalar yaratan bu zeminler portakal kabuğu tekniğinin bulunmasıyla da iyice mükemmel bir hale gelmeye başlamış durumda.