Epoksi Nasıl Uygulanır ?

Epoksi Nasıl Uygulanır ?
Epoksi uygulamaları yüzeyin türüne göre değişiklik gösterir. Genellikle beton zeminlere uygulandığı düşünülürse, epoksi nasıl uygulanır sorusunun cevabı ilk önce zemini hazırlamaktır denilebilir. Ardından zımparası yapılan ve temizlenen yüzeye astar bir epoksi boya atılır, ardından yüzeyin ihtiyacına göre kat kat zemin boyası gerçekleştirilir. Bazı yüzeyler çok fazla deforme olduğu için, pürüzsüz bir alan elde edene kadar, bu kat atma işlemi birden fazla olabilir.
Epoksi nasıl uygulanır denildiğinde, akla ilk önce alan taraması gelir. Alanın kullanım amacı, müşterinin isteği göz önünde bulundurulur. Uygulamaya başlamadan önce zeminin daha önce herhangi bir kaplama yapılıp yapılmadığı tespit edilmelir. Bazı yüzeylerde daha önce uygulanmış yapıştırıcılar olabilir, öncelikle bu tür ajanlar tespit edilmeli, gerekirse kazınarak temizliği yapılmalıdır. Epoksi boyanın zemine yapışması ve istenilen desenin uygulanabilmesi için bu aşama önemlidir. Ardından epoksi uygulanacak yüzey tıraşlanmalı yada zımpara yardımı ile pürüzlerinden arındırılmalıdır. Zeminde zaman içinde birikmiş yağ, kir, leke gibi etmenler varsa uygulamanın kaliteli olması açısından belirlenmeli temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik aşamasında çeşitli kimyasal çözücülerden yararlanılabilinir. Ancak sonrasında iyi bir durulama gereklidir. Ardından da uygulamanın yapılacağı zemin kurutularak, sudan ve nemden uzaklaştırılmalıdır. Yüzeyde var ise toz kalıntı temizliği de yapılmalı gerekli görülürse bir vakum makinasından yararlanılabilinir.
Epoksi son zamanların en yaygın zemin kaplama yöntemidir. Bu yüzden, estetiğe ve kaliteye önem veren müşterilerinin, epoksi nasıl uygulanır sorusu merak konusu olmuştur. Epoksi uygulaması genellikle 3 aşamadan oluşur; reçine(astar), sertleştirici ekleme ve renk desen veren dolgu maddeleri eklenmesi. Ilk aşamada astar olarak kullanılan reçine şeffaf renklidir, yüzeyi boyama ve desen uygulaması için hazırlar. Epoksi boya hazırlığında genellikle alanın ihtiyacına göre birebir ölçü kullanılır. Reçine ve sertleştirici eklenen karışım bir mikser yardımı ile karıştırılır. Karışımın yeterli miktar da hazırlanması önemlidir, çünkü epoksi boyalar yapışma özelliği yüksek maddeler olduğundan karışım yapıldığı an da hızlıca zemine uygulanmalıdır. Astar işleminden sonra epoksinin kuruması beklenir. Bu sırada alanın toz ile temas etmesi engellenmelidir. Ilk kat kuruma işlemi gerçekleştikten sonra ikinci kat boyası atılır ve çatlak yüzeylerinde içinin dolması sağlanır, bu aşamada epoksi içerisine boyalarda eklenilir. Gerekli görülürse pürüzsüzlüğü artırma adına bir kat daha boya uygulanabilir.