Epoksi Zemin Kaplama Sistemleri
Yapı sektöründe kullanılan kimyasal reçineler arasında epoksi kaplama sistemleri tercih edilme oranı en yüksek olan zemin kaplama sistemi olarak zirveye yerleşmiş durumdadır. Yoğun çalışmalar neticesinde, ilk uygulanmaya başlandığı zamanlardaki dayanıklılık özellikleri daha da güçlendirilerek, şu an tereddütsüz bir tercih edilen bir kaplama sistemi haline gelmiştir.
Epoksi kaplama sistemleri A ve B komponentlerinin sertleştiricilerle ve diğer reaktörlerle karıştırılması neticesinde uygulama aşamasına ulaşır. Uygulamaya başlamadan önce katı halde bulunan epoksi kaplama sistemleri sıvılaştırılır ve tekrar katı hale dönmeden önce, tüm alana rulo ya da mala vasıtasıyla dağıtılır. İşlemin hızlı ve kusursuz yapılması gerekmektedir. Tüm zemine kaplamanın nüfuzu sağlanır ve sertleşmesi için beklemeye geçilmeden önce, tüm alanın kusursuz bir şekilde kaplandığından emin olunur. Bundan sonraki aşama bekleme aşamasıdır. Bir gün içinde sertleşme gerçekleşir; epoksi kaplama sistemleri sağlamlığı için bir hafta beklenmesi gerekir. Bu süre zarfında zeminin hava, su, her türlü temas ve hareketten uzak tutulması gerekir. Etkileşimi engellemek için alan etrafındaki tüm kapı ve pencereler tamamen kapatılır.
Zemin kaplamasının yapılacağı alanın genel özellikleri ve ihtiyaçları belirlenerek epoksi kaplama sistemleri uygulamasına hangi bileşenlerin katılacağı, hangi özelliklerinin öne çıkarılacağı belirlenir. Sanayi sektöründe, yoğun insan ve araç yükü dolayısıyla kaplamanın direncinin arttırılması, çiziklere karşı güçlendirilmesi gerekebildiği gibi sektörün özelliğine göre elektrik yalıtımına ya da iletimine ihtiyaç olabilir. Bu nedenle uzman görüşüyle, olması gereken özelliklere göre, gerekli karışımlar belirlenir, uygulamanın kaç kat yapılacağı, kalınlığının ne olacağı konusunda karar verilir.
Hastane, okul, alışveriş merkezi, otopark gibi alanlarda da dayanıklılık yine önemli olduğu gibi, aynı zamanda hijyen ve su yalıtımı da önemli hale gelir. Tozu kendine çekme özelliğiyle etrafta toz uçuşmasını engelleyen ve temizliği oldukça kolay olan epoksi zemin kaplamalarının insan sağlığına da zararı yoktur. Banyo, mutfak gibi ıslak zeminlerde de, sıvıyı alttaki zemine geçirmeme özelliği olduğu için dayanıklılık sağlar. Eski tip kalebodur kaplamalarda olduğu gibi derz aralığı olmadığı, tek bir bütün olarak döşendiği için, bakteri birikimi ve üremesine engel olur.