Epoksi kaplama yöntemi, kimyasal içerikli bir yer döşeme yöntemi olması nedeniyle sağlıkla ilgili bazı soruları da akıllara getirmektedir. Bu konuda epoksi reçine uygulaması yapılırken kullanılan yöntemlere de göz atılması gerekmektedir. Bu yüzden de yer döşeme çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunmalı ve ona göre bir karar verilmesi tavsiye edilir.
Zemin kaplama yöntemleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen uygulamalardan olan epoksi, kullanışlı ve uygun fiyatlıdır. Aynı zamanda steril olma özelliğine de sahip olan bu yöntemin iyi araştırılması da önemlidir. İşte, epoksi kaplama hakkında insan sağlığına yönelik bilinmesi gereken başlıca detaylar:
Epoksi Kaplama Nedir?
Epoksi reçine yöntemi, yer kaplama yöntemleri arasında en sık kullanılan ve hemen hemen her alana uygulanabilen bir yöntemdir. Bu yöntem, hem uygun fiyatlı hem de uzun süre kullanıma uygun olması nedeniyle tercih edilmektedir.
Epoksi, sentetik bir uygulama yöntemine sahip olması nedeniyle akla sağlık konusunda bir takım sorular getirebilir. Bunun için de ilk önce epoksi yönteminin çeşitlerine ve uygulama yöntemlerine göz atılması önerilir.
Epoksi Kaplama Zararlı Mı?
Epoksi, yer kaplama yapılırken sıklıkla kullanılan bir maddedir. Bu maddenin yer ve duvar kaplama alanlarında kullanılması oldukça mümkündür. Pek çok alanda tercih edilen bu yöntemin çeşitleri de aşağıdakiler gibidir:
Solventli Epoksi Reçine Kaplama Yöntemi
Solventli epoksi kaplama yönteminde solvent adı verilen bir kimyasal madde kullanılmaktadır. Bu maddenin kullanılması durumunda mutlaka uygun ekipmanların kullanılması önerilir. Solvent uygulamasında ortaya çıkan kimyasal gazlar insan ve hayvan sağlığı açısından tehdit oluşturabilir. Bu yüzden uygulama alanında koruyucu malzemesiz bulunulmaması gerekmektedir.
Solventsiz ve Su Bazlı Epoksi Reçine Kaplama
Epoksi ile yer döşemesi yapılırken daha sağlıklı bir yöntem olan solventsiz ya da su bazlı çeşitler kullanılabilir. Bu epoksi uygulamalarının insan ya da hayvan sağlığı açısından zararları bulunmamaktadır.
Solventli uygulamada meydana çıkan kimyasal gazlara solventsiz ya da su bazlı uygulamada rastlanılmaz. Bu da bu iki yöntemin daha sağlılıklı olduğunun da önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.