Epoksi Zemin Kaplama Nedir?
Epoksi kaplama, epoksi reçine malzemelerinin bir takım uygulama aşamaları ile zemine uygulanarak zemini aşınma ve yıpranmalara karşı dayanımlı hale getirilmesi işlemidir. Epoksi kaplama, endüstriyel tesislerde veya dekoratif görünüm istenen tüm alanlarda karşımıza çıkan, uzun kullanım süresine sahip son derece kullanışlı zemin kaplama sistemi olarak göze çarpıyor.
Epoksi Zemin Kaplamanın Avantajları
Hepimiz için önemli olan; daha sağlam, kaliteli, şık, kaymayan, sudan etkilenmeyen ve daha pek çok özelliğe sahip olan zemin kaplama uygulamasıdır. Bu özelliklerin tümünü içerisinde barındıran başka zemin kaplama uygulamasına rastlamak mümkün değildir. Çünkü ancak epoksi kaplama bu tür avantajları kişilere aktif bir şekilde sunar. Bu özelliği ile de en çok tercih edilen uygulamalar arasında zirvede yer almaktadır. Epoksi kaplama aynı zamanda kolay uygulanabilen bir yapıya sahiptir. Böylece hiçbir problem yaşanmadan kaplama yapılmış olur. Epoksi kaplama nedir? Sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Zaten hali hazırda bu uygulamanın her türlü avantajının yanında, fiyatı da çok cazip gelecektir.
Epoksi Zemin Kaplamanın Genel Özellikleri Nedir?
- Kimyasal, yağ, su vb temasına karşı dayanıklıdır.
- Mekanik aşınmalara yüksek dayanım gösterir
- Forklift, transpalet ve araç trafiğine karşı dayanım gösterir.
- Antibakteriyel özelliğe sahip olup hijyeniktir.
- Estetik olup dekoratif tasarımlar için renk yelpazesi çeşitlidir.
- Kolay temizlenir ve düşük bakım maliyetine sahiptir.
- Solventsizdir ve leed (yeşil bina) sertifika gerekliliklerine uyumludur.
Epoksi Zemin Kaplama Neden Tercih Edilir?
Epoksi zemin kaplama uygulanan alanlar kimyasal madde temasına karşı oldukça dayanıklı olmaktadır. Sürtünmelere ve aşınmalara karşı oldukça dayanıklı olan epoksi kaplamanın temizliği ve bakımı da oldukça kolaydır. Aynı zamanda estetik bir görüntüye sahip olan epoksi kaplama kaymaz özelliğine de sahiptir.
Epoksi kaplama uzun ömürlü olduğu için bozulma ve deforme olmaz ve size ekstra maliyetler çıkartmaz. Epoksi zemin kaplamanın bir diğer özelliği ise asla koku yaymamasıdır. Tamamen kokusuz bir yapıya sahiptir. Zemine dökülen yağ veya kimyasal ürünlere karşı dirençlidir. Yüzeyde başkalaşım göstermez.
Epoksi Zemin Kaplama Nerelerde Kullanılır?
Ağırlıklı olarak endüstriyel ve sanayi tesislerinde, fabrikalarda, depolarda, otopark zeminlerinde kullanılan epoksi zemin kaplama tozuma yapmayan, yüksek mekanik ve kimyasal dayanıma sahip, performanslı bir zemin kaplama sistemi olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Son yıllarda konsept mağaza, galeri, müze ve avm gibi yoğun kullanılan kapalı alanlarda dekoratif epoksi uygulamaları hızla artış göstermektedir. Uygulandığı mekanı olduğundan daha geniş ve ferah göstermesi, tozuma yapmaması nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir.
Dekoratif amaçlı kullanılan epoksi kaplamanın bir çok renk ve desen alternatifi de bulunmaktadır. Epoksi zemin kaplamalarında 3D uygulamaları da bulunmaktadır. Epoksi zemin kaplamanın yapıldığı yerler dekoratif uygulamalarla adeta bambaşka bir mekana dönüşmektedir.
Hijyenik özellik istenen ve kolay temizlenmesi gereken tüm alanlarda epoksi zemin kaplama sistemleri güvenle tercih edilmektedir. Hastane, laboratuvar, gıda üretim tesisi, kozmetik üretim tesisi vb alanlarda sıklıkla uygulama yapmaktayız.
İş güvenliği kapsamında ekip ve ekipman güvenliği sağlanması gereken endüstriyel tesis ve işletmelerde antistatik epoksi zemin kaplama tercih edilmektedir. Ortamda bulunan aşırı elektrik akımını üzerine alarak topraklama vasıtası ile güvenli bir akım dengesi oluşturan bu zemin kaplama sistemi otomotiv fabrikalarında, elektrik elektronik materyal üretilen tesislerde, arge laboratuvar vb yerlerde tercih edilemektedir.
Dr. Epoksi olarak bahsi geçen tüm alanlarda işinizi sağlam zemine oturmak ve şık bir görünüm yaratmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
Siz de işinizi sağlam zemine oturmak istiyorsanız lütfen bizimle drepoksi.com/iletisim/ iletişime geçiniz.
Epoksi Hakkında Merak Edilen Diğer Sorular
Epoksi nedir?
Epoksi, genellikle zemin kaplamalarda kullanılan, sıvı halden katı hale geçen bir reçinedir. Kimyada termosetler grubunda yer alır. Suya, aside ve alkali çözücülere karşı dirençli bir madde olan epoksi, akışkan bir madde olduğundan yere döküldüğünde kimyasal değişikliğe uğrayarak taş gibi sertleşme özelliğine sahip olur. 1939 yılında Alman bir firma tarafından üretilmiş olan madde, ilk defa kalsiyumu yapıştırmak için dişçilik ve tıp alanında kullanılmıştır.
Yapıştırma gücü test edildikten sonra inşaat sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla viskozitesi artırılarak ve bir takım kimyasal bağlarla kuvvetlendirilerek geliştirilmiş olan epoksi, kaplama, yalıtım, denizcilik, uzay ve havacılık sektöründe de yerini almıştır. Epoksi ‘reçine ve sertleştirici’ olarak iki bileşenden oluşuyor. Bu iki madddenin karışımı sonucunda ısı açığa çıkıyor ve epoksi sertleşmeye başlıyor. Jel kıvamındaki bu bileşen zemine uygulandığı anda yavaş yavaş ısınarak donuyor ve zemine yapışıyor. Epoksi yüzeydeki çatlakları birbirine kavuşturmada yapıştırıcı olarak da kullanılır.
Epoksi ne işe yarar?
Epoksi ile kaplanmış yüzeyler, ısı değişimden etkilenmezler. Zemindeki sıcaklık artışı ya da azalışı epoksi maddesinin yapısında bir değişiklik yapmaz. Ancak 300 derece ve üzeri bir sıcaklık artışı, oluşacak gazın hava ile teması sonucunda toksin etki gösterebilir. Bu durumun göstergesi olarak epoksi yüzeyinin 300 derecelik bir sıcaklıkla birlikte önce kömür halini alması sonra gaz haline gelmesi denilebilir.
Epoksi çok iyi bir elektriksel yalıtkan madde olduğu için uygun her alanda kullanılabilir. Bu madde ile kaplı yüzeylerin ömürleri de uzun olur ve aşınmalara karşı dirençlidir. Kullanılacak alana göre malzeme seçimi önemlidir. Bu yüzden uygulamadan önce zeminin sıcak yada soğuk, kuru veya ıslak olması tesbit edilmelidir. Böylece önceden yapılan alan taraması epoksi karışımına hangi maddelerin ekleneceğine karar verilmesini sağlar. Bu alanların bir diğer özelliği ise iyi bir iletken oldukları için temizliği oldukça kolaydır.
Tozlanma yapmadığı için özellikle hastane, fabrika, okul, iş merkezleri gibi geniş alanların temizlenmesinde zamandan da tasarruf edilir. Ayrıca epoksi ile kaplı alanlar anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sayede yüzeyinde mikrobiyal canlıların barınmasını engeller. Su geçirmez özelliğinin olması ile bu türden canlıların üremesi de engellenmiş olur.
Epoksi yanıcı mı?
Solventsiz ve su bazlı epoksi reçineler yanıcı özellikte değilken, solventli epoksi reçineler yanıcı özellik taşır.
Epoksi ana maddesi nedir?
Epoksi malzemesi nedir? diye merak edenler için Epoksi, termoset grubuna ait bir reçinedir ve epoksitlerin polimerizasyonundan sentezlenir. Epiklorohidrin ve bisfenol-A maddelerinin reaksiyonu ile üretilen reçine en yaygın kullanılan epoksi reçinedir. Farklı amaçlar için üretilen epoksi reçinelerin üretim sürecine başka hammaddeler eklenerek farklı türleri elde edilir.
Epoksi Kaplama Fiyatları
Epoksi kaplama fiyatları ile alakalı bilgi almak için aşağıdaki fiyat teklif formunu doldurabilirsiniz. Müşteri temsilcimiz en yakın zamanda size geri dönüş sağlayacaktır.