Epoksi Ev Zemini Kaplama

Epoksi Ev Zemini Kaplama
Epoksi zemin kaplaması başlangıçta daha ziyade halka açık yerlerde, hastane, fabrika, depo, atölye, otopark gibi alanlarda görülürken, estetik güzelliği de ortaya çıktığından artık epoksi ev zemini kaplama şeklinde evlerimize dahi girmiştir. Kendi kendine yayılma özelliği ve pürüzsüz bir görünün almasıyla göze hoş gelen epoksi kaplama, renklendirilerek, sahip olduğu parlak görünüm de ilave edildiğinde daha da etkileyici görünmektedir. Epoksi ev zemini kaplama, yer karosu ve parke gibi ekleme yöntemiyle yapılmadığı için bakteri ve kirin çoğalabileceği alanlar yoktur. Malzemesi hijyenik ve toz oluşturmayan bir yapıya sahiptir. Aşınmaya karşı son derece dayanıklı endüstriyel bir malzemeden yapıldığı için evlerde çok fazla aşınmaz.
Epoksi ev zemini kaplama evlerde salon, yatak odası, banyo ve koridorlarda kullanılır. Kendinden desenli ve geniş renk yelpazesiyle epoksi boya evlere son derece modern bir görünüm kazandırır. Banyo döşemelerinde ıslak zeminin kaymasını önlemek için kumlu, garaj döşemelerindeyse lastik kaymasını engellemek için portakal kabuğu dokulu ya da kumlu epoksi kaplamalar yapılmaktadır.
Epoksi, çok fazla tercih edilmese de istendiğinde duvarlara da uygulanabilir. Bu durumda epoksi toz boyalar tercih edilir. Epoksi boyalar güneş ışınlarına karşı hassas olduğundan, dış cephe boyamalarında tercih edilmemelidir.
Hava değişiklikleri, yüksek sıcaklık ve güneş ışınları epoksi için zararlı olduğundan, epoksi kaplamanın teraslara ve açık alanlara uygulanması sakıncalıdır. Ancak 60 derece sıcaklığa kadar etkilenmediği için banyolarda rahatlıkla kullanılabilir.
Epoksi ev zemini kaplama ile istenirse zemine değişik desenler de verilebilir. Örneğin, bir tablo veya istediğiniz bir resim zemine yerleştirilir ve üzeri şeffaf epoksi ile kaplanır. İstenirse epoksi ile üç boyutlu kaplama yapılması da mümkündür. 3d kaplama olarak adlandırılan bu sistemle odalar çok farklı ve eğlenceli bir görünüme kavuşturulmaktadır.
Epoksi ev zemini kaplamanın dayanma süreleri uygulama şekline göre değişmektedir. İnce kaplamalar ortalama üç-dört yıl, orta kalınlıktaki kaplamalar beş ilâ sekiz yıl, en kalın kaplamalar ise 10 ilâ 15 yıl sorunsuz kullanılabilir. İstenirse eskiyen kaplamanın üzerine yenisi atılabilir ya da başka bir kaplama tercih edildiği zaman zeminden kolayca kaldırılabilir.