Epoksi Boya Uygulamaları

Epoksi Boya Uygulamaları
Epoksi boya uygulamaları konusunu ele almaya çalışırsak, çok fazla alanda etkin bir madde olarak kullanıldığı en başından belirtmemiz gerekir. Taş, alüminyum, demir, ahşap gibi malzemelerin yapıştırılmasında, demir oluşturmada kullanılan filizleme tekniklerinde çok fazla epoksi boya uygulamaları kullanılmaktadır. Bunun dışında Tadilat işlemlerinde, betonun, sıvanın, epoksi kaplamanın üzerine ince bir katman olarak uygulanarak, sağlamlık ve onarıma destek olur.
Epoksi boya uygulamaları zemin koruma amaçlı olarak, yıpranma, sürtünme ve darbelere karşı güçlendirici olarak kullanılır. Banyo, mutfak, hastane, okul, havuz gibi mekanlarda, aşınan derz aralarında güçlendirme sağlayacak bağlantı elemanı olarak ve duvar yüzeyinin dayanıklılığını arttırmak amaçlı olarak epoksi boya uygulamaları sıklıkla başvurulan bir çözüm yoludur.
Epoksi boya uygulamaları hangi malzeme ile olursa olsun kaplanmış olan bir zemin üzerine tatbik edilebilir. Zemin kaplamasını güçlendiren, dayanıklılığını arttıran, anti statik özelliğiyle toz uçuşmasını engelleyen bir özelliği vardır. Sağlamlık için kaplama üzerine bir kat astar çekilir, astar kuruduktan sonra ilk kat Epoksi boya uygulamaları yapılır onun da kuruması beklenir ve son kat boya yapılır. Son katın da kurumasının ardından dayanıklı, iz tutmaz, yağdan, sudan, kimyasaldan etkilenmez bir zemin elde etmiş olursunuz. Tabi ki her zaman, zemin kaplama işlemlerinizi profesyonellere bırakmanız, zeminin ömrünün uzaması açısından önemlidir.
Epoksi boya uygulanırken uygulama yapılacak alanın her türlü yabancı maddeden arındırılması, toz kirden uzaklaştırılması, Tamamen kuru olması gerekmektedir. Etrafta cam, kapı varsa kapatılmalı, dışarıdan gelen etkilerin önüne geçilmeli. Tabaka oluşturmuş beton parçaları traşlanmalı, ardından zımpara ile ince işçiliği yapılmalı, yüzey pürüzsüz hale getirilmelidir. Zımpara sonrası oluşacak toz ve parçacıklar endüstriyel süpürgelerle iyice çekilmeli, ardından yine endüstriyel bilye makineleri ile zemin üzerinden geçilerek, kalan pürüzlerde yok edilmeli, ve tekrar süpürge ile üstünden geçilmelidir. Yüzeyin temizliğinden emin olunduktan sonra, astar malzemesi hazırlanmalı ve fırça ya da rulo yardımı ile astarlama işlemine geçilmelidir. Astarın kurumasından sonra kaplama işlemi hazırlıkları yapılmalı, ancak bütün bu bekleme zamanlarında, zemin üzerinin herhangi bir etmenden, yağmur, hav, su gibi etkenlerden etkilenmemesi, insan faktörü göz önüne alınarak alan çevresine sınır hattı çekilmelidir. Son işlem, yüzeyin gerektirdiği şekilde bir ya da birkaç kat epoksi boya uygulamaları desteği olacaktır.